Υγεία

Τι ώρα να τρώτε γιαούρτι για καλύτερη υγεία… του εντέρου και πιο πολλά χρόνια ζωής

Μάθετε ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να τρώτε γιαούρτι ώστε να ενισχύσετε την υγεία σας, την πέψη και να ζήσετε περισσότερα χρόνια.

Μάθετε ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να τρώτε γιαούρτι ώστε να ενισχύσετε την υγεία σας, την πέψη και να ζήσετε περισσότερα χρόνια.

Μάθετε ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να τρώτε γιαούρτι ώστε να ενισχύσετε την υγεία σας, την πέψη και να ζήσετε περισσότερα χρόνια.
Το γιαούρτι θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και προβιοτικά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η ώρα που καταναλώνουμε το γιαούρτι παίζει σημαντικό ρόλο για τα οφέλη του. Σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους, η σωστή στιγμή μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την ενεργειακή ισορροπία αλλά και τη γενικότερη υγεία και μακροζωία μας.

Το γιαούρτι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Όμως η στιγμή που θα το απολαύσετε μέσα στη μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το γιαούρτι έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα της καθημερινής διατροφής. Ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθάει στη διατήρηση υγιών οστών και «χορταίνει» χωρίς περιττές θερμίδες.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι η ώρα που θα το καταναλώσετε μπορεί να επηρεάσει το πώς το σώμα σας απορροφά τα οφέλη του. Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Η απάντηση κρύβει μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μακροχρόνια υγεία και ευεξία.

Για καλύτερη υγεία του εντέρου
Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο έντερο όταν καταναλώνονται μισή ώρα πριν από το γεύμα ή μαζί με το γεύμα.

Αντίθετα, η κατανάλωση γιαουρτιού 30 λεπτά μετά το γεύμα μειώνει την επιβίωση των προβιοτικών, λόγω της αύξησης της οξύτητας του στομάχου.

Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με σταθερότερο σωματικό βάρος, κυρίως επειδή μπορεί να αντικαταστήσει τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή λιπαρά. Οι καλύτερες στιγμές για να το εντάξετε στη διατροφή σας είναι ως σνακ στη διάρκεια της ημέρας,

ως υποκατάστατο ανθυγιεινών συστατικών (π.χ. μαγιονέζα) ή ως ένα ελαφρύ επιδόρπιο.

Επίσης μπορεί να αποτελεί το πρωινό σας γεύμα ή να το καταναλώσετε πριν το φαγητό για να μειωθεί η όρεξη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και περιορίζει τις λιγούρες. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε απλό, άγλυκο γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Για ισχυρά και υγιή οστά
Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης – στοιχείων απαραίτητων για την οστική υγεία. Η κατανάλωση του οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν να το τρώτε σε σταθερή ώρα κάθε μέρα (π.χ. στο πρωινό ή στο απογευματινό σνακ), ώστε να δημιουργήσετε συνήθεια

Οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία
Το γιαούρτι δεν είναι απλώς ένα ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό. Είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό:

Χάρη στα προβιοτικά που περιέχει, βοηθά στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου και στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις.

Προάγει την υγεία των οστών
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D, συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Βοηθά στην πέψη
Οι ζωντανές καλλιέργειες που περιέχει διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν τα φουσκώματα.

Ρυθμίζει το βάρος
Είναι χαμηλό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνη, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και βοηθά στον έλεγχο της όρεξης.

Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να προστατεύσει την καρδιά.

Ως τροφή πλούσια σε προβιοτικά, βιταμίνες και μέταλλα, ενισχύει τη συνολική υγεία και προάγει τη μακροβιότητα.

Προτεινόμενο Άρθρο

Πέθανε ξεχασμένη στο σπίτι της στους Αγίους Αναργύρους η μεγάλη γυναικεία φωνή

Σύμφωνα με το Verywell Health, μπορείτε να φάτε ένα γιαούρτι μετά την άσκηση, καθώς σε συνδυασμό με την προπόνηση συμβάλλει στη βελτίωση του σχηματισμού οστών Η καθημερινή πρόσληψη δύο έως τριών μερίδων γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, θεωρείται ιδανική για την προστασία των οστών.

Το γιαούρτι είναι ένας πραγματικός «σύμμαχος υγείας» και μπορεί να κάνει θαύματα όταν καταναλώνεται στη σωστή ώρα της ημέρας. Είτε το προτιμάτε το πρωί για ενέργεια, είτε το βράδυ για καλύτερη πέψη και ύπνο, τα οφέλη του είναι ανεκτίμητα.

Το μυστικό είναι η συνέπεια και η ισορροπία στη διατροφή. Δώστε λοιπόν στον οργανισμό σας την ευκαιρία να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και χαρίστε στον εαυτό σας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μικρές επιλογές, όπως ένα γιαούρτι την κατάλληλη στιγμή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη μακροζωία και την καθημερινή σας ευεξία.

Μεσημεριανός ύπνος: Το “αθώο” σημάδι που αποτελεί προάγγελο του Αλτσχάιμερ και οι περισσότεροι αγνοούν
Μεσημεριανός ύπνος: Το “αθώο” σημάδι
Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες επισημαίνουν πως ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί προάγγελο της νόσου, καθώς εμφανίζεται στον ασθενή, είκοσι χρόνια πριν από την εκδήλωσή του. Αυτό οφείλεται στην πρωτεΐνη tau, η οποία συνδέεται άμεσα με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ύπνος το μεσημέρι: Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Dr. Lea Grinberg: «Εκφύλιση του εγκεφάλου από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau»

Προτεινόμενο ΆρθροTouμπα όλα με νέα δημοσκόπηση: Eξαφαviζει τον Avταγωvισμo η Καρυστιανού – ΣOK για ΝΔ και Τσίπρα

Η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Lea Grinberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), δήλωσε: «Η μελέτη μας παρέχει οριστικά στοιχεία πως οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την εγρήγορση, εκφυλίζονται από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau. Μάλιστα η εκφύλιση αυτή συμβαίνει από τα πιο πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ».

Ύπνος το μεσημέρι: Σοβαρός παράγοντας κινδύνου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, τρεις περιοχές που διεγείρουν την εγρήγορση του εγκεφάλου τους, είχαν χάσει έως και το 75% των κυττάρων τους. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες περιοχές παρουσίασαν σημαντική συσσώρευση της πρωτεΐνης tau. Οι τρεις περιοχές είναι:

1. Ο υπομέλας τόπος (σ.σ. locus coeruleus ή LC)

2. Η πλαγία υποθαλάμια χώρα (σ.σ. lateral hypothalamic area ή LHA)

3. Ο φυματομαστικός πυρήνας (σ.σ. tuberomammillary nucleus ή TMN)

Dr Jun Oh: «Η νόσος Αλτσχάιμερ εκφυλίζει όλο το δίκτυο του εγκεφάλου, ο οποίος δεν μπορεί να αντιδράσει»

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Jun Oh, επεσήμανε: «Οι τρεις αυτές δομές συνιστούν ολόκληρο το δίκτυο της εγρήγορσης. Τα ευρήματά μας σημαίνουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ δεν εκφυλίζει μόνο έναν πυρήνα του εγκεφάλου, αλλά ολόκληρο αυτό το δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης, αφού καταστρέφονται ταυτοχρόνως όλα αυτά τα λειτουργικώς αλληλένδετα κύτταρα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το δίκτυο της εγρήγορσης είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Πρέπει τώρα να βρούμε γιατί συμβαίνει αυτό».

Καρύδια: Γιατί πρέπει να τρώτε μια χούφτα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο

Ένας απλός ξηρός καρπός με υψηλή θρεπτική αξία, αντιοξειδωτικά και φυτικά ωμέγα-3, που ενισχύει τη συνολική υγεία και τον έλεγχο της πείνας.

Τα καρύδια συχνά περνούν απαρατήρητα στη διατροφή μας, αντιμετωπίζοντάς τα απλώς ως σνακ ή συνοδευτικό σε γλυκά και σαλάτες. Ωστόσο, πρόκειται για μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία και σημαντικά οφέλη για την υγεία, που μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευεξία χωρίς περίπλοκες αλλαγές στον τρόπο διατροφής.

Ιστορική και φυσική αξία

Καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελώντας βασικό μέρος της διατροφής σε πολλούς πολιτισμούς. Η δημοτικότητά τους δεν είναι τυχαία: είναι εύκολα στη συντήρηση, χορταστικά και πλούσια σε ενέργεια. Σε αντίθεση με πολλά σύγχρονα επεξεργασμένα σνακ, τα καρύδια παραμένουν φυσικά και χωρίς πρόσθετα.

Διατροφικά πλεονεκτήματα

Ο καρπός ξεχωρίζει για τον πλούτο των θρεπτικών συστατικών του:

Υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά
Φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Φυτική πρωτεΐνη
Φυτικές ίνες
Βιταμίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορος και χαλκός
Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση με μέτρο.

Οφέλη για την καρδιά και τον εγκέφαλο

Τα ωμέγα-3 λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα καρύδια συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των αγγείων, στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στην προστασία από οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει τη νοητική διαύγεια, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειας, καθιστώντας τα ιδανικά για σνακ αντί ζαχαρούχων ή επεξεργασμένων προϊόντων.

Χορταστικά και πρακτικά

Ο συνδυασμός λιπαρών, πρωτεΐνης και ινών προσφέρει κορεσμό, μειώνοντας την ανάγκη για συχνό τσιμπολόγημα. Τα καρύδια μπορούν να ενταχθούν εύκολα σε διάφορα γεύματα: σε σαλάτες, γιαούρτι, βρώμη, ζυμαρικά ή απλά ως σνακ, σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές.

Πόσο συχνά να τα καταναλώνουμε

Παρά τα θρεπτικά τους οφέλη, τα καρύδια είναι θερμιδικά πυκνά. Μια μικρή χούφτα την ημέρα ή μερικές φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να απολαύσει κανείς τα οφέλη τους χωρίς υπερβολές.

Συμπέρασμα

Τα καρύδια αποδεικνύουν ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι απλή αλλά αποτελεσματική. Θρεπτικά, χορταστικά και ευέλικτα, αποτελούν έναν φυσικό σύμμαχο για την καρδιά, τον εγκέφαλο και την καθημερινή ευεξία, όταν καταναλώνονται με μέτρο και στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων